28.12.2006
Tak a máme tady poslední aktualizaci tohoto roku. Novinkou webu je Návštěvní kniha, kterou mě zabudovali
dvakrát tak mladší jedinci ( hackeři náctiletí ) s okolí rodiny, já si sám s tímto technickým fíglem nějak neporadil. Díky hoši :-)))
Odkaz na ni bude umístěn zde v sekci "Novinky" a také "E-mail".
Co se týká stavby kolejiště jednou s velmi viditelných věcí, kterou jsem se přes vánoce zabýval, je zapojení a instalace svítidel
v části kolejiště u horního nádraží zde. Použil jsem lampy Dominik a Neu Model.
Taky jsem stihl slepit další stavbu a opět něco málo vybourat a nachystat na předělávku
V další části kolejiště. Ale to až po Novém roce.
Takže přeji všem šťastný nový rok 2007 !!!!

15.12.2006
Jak tedy dopadlo patinování mé v pořadí první slepené budovy ? Rozdíl mezi surovým plastovým a koncovým stavem je značný. Poprvé jsem si na ní vyzkoušel ve velkém množství patinovací pigmenty, které jsem nanášel až po standardním postupu špinění olejovými barvami. Nutno dodat že použití pigmentů posunulo moje patinování opět o notný kus dál k realističnosti. Posuďte zde a kdo nezná nechť to vyzkouší, stojí to za to !!!

13.12.2006
Už mě to taky trefilo. Vánoce se blíží. Momentálně se zabývám patinací první budovy, kterou jsem slepil, je to trochu složité
protože je vcelku, ale výsledek bude stát za to.Až nabiju baterky ve foťáku, budou i fotky jak to dopadlo, původní nepatinovaný stav nádražní budovy je tento. Když už jsem byl zatažen do těch vánočních nákupů tak jsem si taky nakoupil něco pro sebe, narazil jsem na pěkná nová autíčka zde, a taky jsem si zakoupil dvě nové stavby budov, které hodlám sestavit přes vánoce.
Takže pevné nervy všem do posledního předvánočního týdne a bohatého Ježíška !!!!

3.12.2006
Tak jsem se konečně dostal k definitivnímu dokončení kopečků nad horním nádražím. 
Jakým způsobem jsem dokončil již dlouho rozpracovanou část zeleně je zde.
Taky jsem založil novou sekci "Auta na kolejišti" zde.

26.11.2006
V horním nádraží mě přibyl vodní jeřáb. Není to kdovíjak složitá záležitost pro sestavení, ovšem jeho barvení byl opravdu oříšek. Dále jsem dokončil zaštěrkování horního nádraží a taktéž začal ve velkém měřítku patinovat koleje. 
Mírný pokrok mezi masivním pracovním vytížením. Vše je zde.

14.11.2006
Protože jsem si pořídil ( "z druhé ruky" ) přírůstek do vozového parku, natočil jsem jen tak pro legraci krátké nové video zde.

12.11.2006
Na panelu jsem v prostoru vlečky ke skladišti v horním nádraží stvořil nechráněný přejezd zde.
Taky jsem ještě dokončil předělávky na webu ve vzhledu a odstranil zbloudilé chybičky. Snad všechny ....

7.11.2006
Technická aktualizace webu. Trochu jsem musel učesat některé věci. V průběhu stavby některé části stránek vznikají totiž poněkud divoce. No a když už jsem byl u toho, tak jsem si zase po dlouhé době pohrál trochu i s grafikou ..... V televizi večer stejně nic nebylo ..... Všechno ještě není předěláno, ale drtivá většina už funguje nově.

5.11.2006
Zelená evoluce u mě na kolejišti pokračovala i tentokrát. Výsledek naleznete zde.
Taktéž už mě lezou na nervy všichni spameři, takže jsem předělal část webu s kontaktní adresou tak, abych jejich automatické čmuchací programy trochu oblafnul .....

31.10.2006
V poslední přidávané části jsem vylepšil dva obrázky aktivními oblastmi zde, 
které odkazují na další podrobnější detaily použitých materiálů pro tvorbu vegetace.
Nechť je to k užitku těm, kteří se s nimi setkávají poprvé.

29.10.2006
Kopečkoval jsem kopečky zde a protože práce se zelení mě vskutku moc baví, ozelenil jsem kopec kolem malého strážního domku zde.

22.10.2006
Tento týden jsem páchal terénní základ pro kopec v oblouku nejvyšší trati zde, kde jsem měl naplánováno umístit i malý stražní domek zde. Taktéž jsem zkoušel nějaké barevné úpravy kolejového svršku ( rez+špína atd... ), ale ještě to chce doladit, tak snad příště. Výsledek ale už teď není špatný....
V sekci Vozový park jsem doplnil přehled mých hnacích vozidel zde.

16.10.2006
Při ojedinělých výjezdech rodiny do obchodních center pravidelně navštěvuji oddělení hraček, protože přestože tam nejsou specializovaní na železniční modeláře vždy něco objevím. Poslední objev je kouzelný zelený Trabant kombi zde.
Na panelu jsem pokračoval stavbou terénu zde.

9.10.2006
Technická aktualizace webu. Oprava nedodělků a chybiček, umístění fotek, doplnění a rozšíření menu atd.....

7.10.2006
Díky všem za dotazy, kdy zase budu aktualizovat web. Bohužel mě postihl akutní "heksnšus" a tak se práce na kolejišti takřka zastavila. Ještě před touto nehodou jsem však zabudoval objekt zauhlování na levém zhlaví nádraží Markétkov zde a taky jsem se rozhodl vyměnit všechna klasická spřáhla na vagónech, protože mě jejich chování při ježdění doslova štvalo zde. Doufám, že se z toho brzo vyhrabu a zase budu moci něco dělat ...

25.09.2006
Dorazila mě delší dobu objednaná stavebnice malého zauhlování, které jsem si naplánoval pro horní nádraží Markétkov. Sestavení nebylo nijak komplikované, až na malou úpravu půdorysu skladiště uhlí, kvůli omezenému prostoru mezi kolejemi. Jako to dopadlo je zde.

19.09.2006
Přestože jsem si myslel, že imitaci vodičů mezi sloupy nechám na hodně později, neodolal jsem a pustil se do toho zde. Byla to pěkná piplačka, uvidíme jak dlouho to vydrží v tom pěkném napnutém stavu. V průběhu této práce, která byla hodně o trpělivosti, jsem si vybavil onu slavnou scénu z jednoho českého filmu kdy se jeden nejmenovaný český velikán táže: "Tak jak to jde, milý Marconi ?"

16.09.2006
S.H.I.M.I.L.A.N.D. slaví rok svůj první rok existence ( doufám, že ne poslední ) a zároveň jeho zdrojovou podobu stěhuji na svůj nový notebook. Kdo to kdy zažil a ví, o co jde, když se stěhuje spousta potřebných a nepotřebných dat z jednoho počítače na druhý, tak jistě promine, že tato aktualizace má vlastně jen zjistit že už z nového stroje běží vše jak má, protože na nic jiného jsem tento týden vlastně neměl čas......:-))))) Vlastně jo. Vyrobil jsem deset dalších telegrafních sloupů, spotřeboval 10 špejlí, 20 zkrácených sirek a 240 miniaturních korálků slepených do dvojic !!!! , to vše nabarvil a slepil dohromady a některé sloupy již postavil na kolejišti.......

03.09.2006
Na panelu se nic moc nedělo, pouze jsem si zkusil vyrobit sloupy pro elektrické vedení, ve starém dřevěném provedení.
Za doplňky tohoto typu se mi zrovna nechce moc utrácet.  Jak jsem na to šel a jak to dopadlo je zde.

28.08.2006

V uplynulém týdnu pokračovaly práce na dokončení oplocení kolem nádraží zde a v okolí budovy pivovaru zde, kde jsem vytvořil nový druh plotu, nebo zdi ? a zejména se mě povedla parádní vrata, které jak už to bývá byly ze začátku pouze experimentem typu "zkusím to".

19.08.2006
Silnice je nabarvená a došlo i na nějaké úpravy okolí jako ploty, zeleň a dopravní značky. Jak to dopadlo je zde.13.08.2006
Výsledek pokusu s dlážděnou  silnicí mě tak nadchl, že jsem na druhý den začal s přípravou dlažby na celém úseku kolem továrních budov u horního nádraží zatím bez barvení, protože připravený povrch silnic musí nejprve zaschnout. Barvení proběhne hned v následujícím týdnu. Zde je slíbený postup, kterým jsem plastický povrch silnic připravoval.

11.08.2006
Protože jsem měl už dost zapojování elektriky, prováděl jsem na panelu několik vylomenin. Zarostl lesem jeden kout kolejiště zde a zkoušel jsem dlážděnou silnice tamtéž. Jednalo se o experiment jehož výsledek jsem nafotil. Postup bude později, protože jsem nepoužil zrovna vhodnou barvu na povrch silnice a navíc celá ta věc vznikla vlastně náhodou ( nebo spíš nehodou :-))) ), ale i tak výsledek stojí za to. Taky jsem zkusil koupit přes internet pár smrků zde. Bohužel mě nevyhovují svoji kvalitou. Nebo-li jinak - cena odpovídá dodané kvalitě. Zůstanu u těch svých smrků, ikdyž pracných kousků. Případnému zájemci přepustím koupenou sadu smrků se slevou.

06.08.2006
A pivovar je hotov, tedy už byl před dovolenou, ale nestihl jsem už upravit web......
 S výsledkem stavby nejsem zase tak moc spokojen, posuďte sami proč zde.

24.07.2006
Pro různé stavby je potřeba spousta cedulí a tabulek rozličného druhu, někdy i vtipných obsahů. Hledal jsem na internetu a našel, první část Zákazových tabulek je k dispozici na Vaše modely zde.

23.07.2006
Parné léto pokračuje ( dovolená se blíží ) a na pomalém tempu stavby je to znát ....
i v tom vedru jsem se však po chvilkách věnoval stavbě malého průmyslového objektu s názvěm "Slévárna zvonů"  od Fallera zde.

12.07.2006
Jak jsem psal níže ,můj vozový park obohatila parní lokomotiva řady 555 od firmy Gutzold. ( Foto 1 / 2 / 3 / 4 ) Model je to krásný a jako laik se nehodlám pouštět do hodnocení, kde jaký čudlík nebo roura nemá být a co na modelu neodpovídá skutečnosti. To přenechám opravdovým fajnšmekrům. Proto si kupuji hotový model. Mě dost rozladilo, že výrobce uvádí minimální rádius pro provoz 415mm. Když jsem lokomotivu zkoušel tak jak dorazila, neprojela bez vykolejení  ani obloukem 483.5mm. Problém byl ve spojce s tendrem, která je neuvěřitelně krátká. Rozřízl jsem ji a prodloužil o cca 2-3mm. Nyní již jezdím i přes rádiusy 356mm což je vidět na posledním videu. Rádius 356mm garantuje i pro tento velký  typ parních lokomotiv jen firma Fleischmann což mě potvrdili na můj e-mailový přímý dotaz. 
Modulové modeláře samozřejmě takovéto rádiusy nezajímají :-))))
Navíc jsem zjistil, že kvalitu položení kolejiva stoprocentně prověří jen takováto parní lokomotiva. Musel jsem doladit  některé nepatrné zlomy (změny) ve spádech tratí, které měly za následek vykolejování střední nápravy, zejména pak v obloucích a v bezprostřední blízkosti výhybek.
Poslední modelářské dny tak vyplňovaly pouze zkušební jízdy a případné opravy. Proto pokud to není pro Vás zrovna finanční problém, neodkládejte pořízení takového náročného modelu až po dokončení kolejiště ! Ušetříte si nepříjemné překvapení při prvních jízdách. To už se bude špatně opravovat ......

11.07.2006
Globální oteplování je tu ! Venku je hic jako nikdy a tak spíš něž modelařině ve vyhřátém podkrovním pokoji jsem upřednostnil prázninové výlety do přírody, lesa, k vodě a jeskyní ( je tam parádních 7°C ). I přes tuto nepřízeň okolností jsem konečně dokončil zapojení výhybek a již všechny na panelu přehazují z opět předělaného ovládacího panelu ( již 4.verze panelu :-))) foto snad příště ) a pořídil další kousky vozového parku. I když panel samozřejmě zdaleka není dodělán, dá se dobře zajezdit, chybí jen nevrchnější okruh. Tak jsem natočil webovou kamerou pár záběrů zde. Než jsem však projel se svou novou parní lokomotivou řady 555 všechny úseky bez nehody, to jsem se natrápil. Detaily se pokusím objasnit zítra.....

26.06.2006
Počasí přeje spíše výletům do přírody a tak na panelu je živo spíše po chvilkách v podvečer. Tentokrát jsem se pustil se do úpravy podstatně větší plochy na horním nádraží kolem dvou budov, jejich poloha je už konečně jasná a přesně vyměřena, takže kuk zde. Také se mezitím prokousávám dalšími  a dalšími rozvody pro výhybky a kolejové úseky ( obehraná písnička  )

16.06.2006
Vždycky když už si myslím, že se mě něco povedlo, narazím na stránky na které zůstanu jen nevěřícně zírat. Kdo je ještě nezná jistě zůstane zírat se mnou.viz. www.meine-n-welt.de/index.html

9.06.2006
Protože počasí venku připomínalo alespoň u nás spíše přípravu na vánoce, užíval jsem si po večerech svěží zelenou barvu alespoň na panelu, když jsem pokrýval vegetací svah nad arkádou zde. Taktéž jsem zaznamenal, vznik stránek od jednoho superkolejiště, jinak tento nový odkaz přibyl samozřejmě v příslušné kapitole "Jiné weby".

4.06.2006
Oprava funkčnosti odkazů v poslední přidávané části.1.06.2006
Taktéž jsem se dočkal již zbývajících přestavníků výhybek pro horní nádraží, které jsem tedy začal zabudovávat zde. Nejsem jediný koho asi zaujaly stránky jednoho modulového specialisty na adrese http://www.h0moduly.wz.cz/index2.htm . Zde mě kromě jiného ( takřka všeho ) zaujalo zvýšené nástupiště včetně zajímavého materiálu jehož existence mě zatím unikala. Protože zaštěrkovat koleje v nádraží nelze bez hotových nástupišť rozhodl jsem se ho zkusit vyrobit podobným způsobem. Leč první pokus nad kterým jsem strávil průběžně tři večery, je nepublikovatelný :-)))) . Druhý pokus již vypadá celkem slibně. Zvolil jsem trochu jiný postup zde. 

27.05.2006
Hurá ! Dorazila železná zásoba štěrku, konečně se můžu rozjet s dokončením definitivní pokládky a zaštěrkování většiny tratí. Ještě mě ale nedalo si nevyzkoušet jak bude vypadat napatinovaný větší objekt než jaký jsem dělal minule ( komu to uniklo tak je zde ). Vzal jsem si na mušku již hotovou budovu stání pro jednu lokomotivu, na které jsem se vůbec poprvé učil lepit plastikové stavebnice. Výsledek celkem zdařilé úpravy je zde.

22.05.2006
Svádím sysifovský boj se strukturou tohoto webu, která musela být od základů překopána ve své základní adresářové struktuře jelikož souborů je již příliš mnoho. Kdyby něco nejelo na 100% tak sorry, odstraním to postupně.

21.05.2006
Na mém panelu se sice něco drobného děje, ale už dlouho jsem se chystal vyzkoušet stavbu budovy s patinou. Opravdu zlaté rady a podrobný postup jsem dostal od "Houmra", jehož práce jistě zaujala už nejednoho modeláře. Tuto Houmrovu metodu patinování jsem se opět na jeho radu rozhodl vyzkoušet na malinkaté budově stavědla od firmy Vollmer, které už několik týdnů čekalo mezi mým nashromážděným materiálem ke stavbě  na slepení. Koukněte jak to dopadlo zde.

13.05.2006
Konečně ! Po té co rodinu kosil velmi systematický a důsledný střevní bacil a do toho se pletly pracovní povinnosti zbyla trocha času i na zábavu. Doplnil jsem kapitolu o možnosti tvorbě skalních útvarů sádrovými odlitky ( pro zkušené nic nového ) zde, dále jsem se trochu pohnul v základní stavbě nosného terénu v oblasti ocelového mostu a vjezdu do budoucího skrytého nádraží ( už konečně představa dozrála )  zde. No a něco málo jsem zelenil zde. V minulém týdnu mě dorazila konečně značná zásoba "zeleného" materiálu, takže se mohu směle rozmáchnout s krajinářstvím.

25.04.2006
Nestíhání stále trvá vlivem klasické kombinace rodina+úprava bytu+práce. Něco málo jsem na panelu sice ještě dozelenil, ale selhala logistika dodávky surovin a tak prakticky nemám z čeho dělat. Příště musím více myslet dopředu. Pořídil jsem si webovou kameru, kterou jsem zkusil natočit nějaké záběry zde. Video kapitolu berte prozatím pouze jako zajímavý experiment.

12.4.2006
Nestihám, den má sice 24hodin, ale někdy se musí alespoň i trochu spát, že. Ti co mají rodiny a přitom chodí do práce jako já, to znají. Přesto jsem po chvilkách odléval sádrové odlitky skal z forem, které mi nezištně zapůjčil jeden modelář z Českých Budějovic. Tímto mu chci zde velmi poděkovat. Návod, fotky a podrobnější informace o tom jak jsem odléval a s dcerkou barvil hotová skaliska, jsem zatím nestihl zpracovat, takže příště.
Na panelu přibyl další zelený kout se stromy a zelení zde. Bohužel mi při práci na panelu došly klíčové suroviny jako štěrk a travní koberec, foliáže na stromy i porost a další dodávka již dlouho objednaných materiálů je stále prozatím jen očekávána. Za tu kvalitku co pan Polák předvádí to ale stojí.

1.4.2006
V posledním březnovém týdnu jsem dostal nápad jak si vyrobit ocelový most atypického půdorysu, který jsem potřeboval na trať vedoucí nad nádražím Markétkov. Pokus o jeho výrobu jsem bral sice skepticky, ale most se mi dost povedl a až bude hotov jeho finální nátěr asi ho tam nechám napořád. Na jeho výrobu se můžete podívat zde. 

31.3.2006
Na základě dotazů některých modelářů jsem doplnil informace ohledně kupovaného příhradového ocelového mostu zde.

26.3.2006
Poslední dny jsem se zabýval stavbou panelu spíše teoreticky tak, že jsem promýšlel terén za levým zhlavím hlavního nádraží. Dospěl jsem k použití dlouhého ocelového mostu zde vedoucího přes prostor budoucího údolí ( spíše údolíčka ), které dodatečně vyřežu v již postavené části. Na zabudování mostu a vyřezání údolí se ještě pracuje. Holt některé představy dozrávají později než by měly.....  Vyráběl jsem stromky do zásoby zde ...... a osadil zábradlí vlastní výroby na pěšinku zde

21.3.2006
Na čerstvě dotvarovaném terénu vyrostly první stromy a větší kus trávníku zde. Je to můj první větší pokus osázení vegetací s travním kobercem a  se stromy takže buďte shovívaví. Každý den tam vždycky plcnu navíc ještě nějaký ten kousek foliáže nebo purexu .....

14.3.2006
Vrátil jsem se k poněkud hrubší práci: "Terraformoval" jsem část složitého křížení tratí zde a dokončoval ještě drobné detaily na tunelu v arkádě zde.

05.3.2006
Sekce "Jiné materiály" nakynula natolik, že jsem bylo nutné ji trochu uspořádat do nové podoby.
Vzhled tunelu v arkádě se konečně pomalu přibližuje finální podobě zde.

27.2.2006
Trochu rekapitulace a ohlédnutí......
Web "Shimiland" existuje právě půl roku. Za tu dobu se rozrostl v již poněkud obtloustlého Otesánka s velikostí přes 70Mb, počet originálních návštěv překročil 7500, v současnosti se průměr pohybuje na 75 přístupech denně s více jak 1000 reloadů podstránek denně. Zejména časté návštěvy z domén "gov.cz", "cnb.cz", "justice.cz" jsou opravdu nepřehlédnutelné :-)))
Ušil jsem si na sebe bič, ale alespoň mě to nutí pravidelně pokračovat po troškách na stavbě a "neulejvat se".
Děkuji za jakékoliv ohlasy, věk pisatelů je přitom od 12let do 60let ( zatím )....

Dnes mě dorazila mě zásilka s různorodým zeleným materiálem pro ozeleňování. Protože se tento materiál ( vlastně jakýkoliv ) nakupuje přes internet velmi těžce, když ho fyzicky nedržíte v ruce udělal jsem pro  neznalé začátečníky detailní fotečky zde. Zvláště jsem se rozplýval u "řepkového pole" a jen nevěřícně koukal "jak je to jen vůbec možné ?"  Navíc potěší, že vše jsou české výrobky za přijatelné ceny.
Na panelu se jinak opět pilně pracovalo, další fotky co přibylo budou brzy ......

19.2.2006
Drobné krajinné úpravy pokračují. Momentálně jsem zaostřil na jednokolejnou spojku mezi nádražím "Taťuldov" a "Markétkov" zde. Protože do mě někdo z modelářů neustále "ryje" :-)))) dozrála představa skrytého nádraží ,abych si za prvé udělal finanční představu co se týká kolejiva a za druhé technické proveditelnosti na již rozestavěném panelu, která je velmi dobrá a bude bez problémů i v napojení v tunelových pasážích. Nemusím se vůbec rozpakovat pokračovat v práci tak jak dosud a jak budou volné finance zrealizuji to.

11.2.2006
Každý  den co mám chvilku na práci na panelu začínám jízdou :-))))) Pak teprve se do něčeho pustím. Střídám teď průběžně práce na elektrice a zapojování nových úseků kolejí zde, základních terréních úpravách, štěrkování a fajnovou prácičku se zazeleněním krajinky, zvláště pak pravé zhlaví hlavního nádraží zde. Vždy na co mám náladu.
S digitálním ovladačem LH100 se naučila zacházet už i moje šestiletá dceru, prý je to hračka...... :-)

4.2.2006
Ve čtvrtek tento týden dorazil konečně Start set 100 od Lenze. Dnes jsem jej zapojil ke kolejišti ( stačily jen 4 dráty ! Schema, jak to vlastně je s elektrikou na mém kolejišti se tvoří, bohužel těžce - vzdělání v tomto směru chybí ) a jezdil s novou lokomotivou. Určitě, až se nasytím novinkou, budou nějaké nové fotky z pokračujících úprav na pravém zhlaví hlavního nádraží. Taky jsem dnes podle návodu od p.Daleckého z www.modely.biz namontoval dekodér do M152 koupené před vánocemi. Nejsem žádná hvězda co se týká elektrotechniky,ale i tak titěrné letování jsem zvládl a dekodér jsem neodpařil. Funguje to skvěle. Děkuji těm, kteří mě k digitálu zviklali, je to opravdu primitivní na zapojení, ale ten efekt. SUPER.

31.1.2006
Sice jsem neměl teď moc času, ale taky jsem se snažil. Už mě opět přepíná všech 15 přestavníků přes nové vodiče a zapojení, vše perfektně spolehlivě. Protože jsem se stále nedočkal dodávky zdiva na dokončení tunelu v arkádě, vyměňuji postupně napájecí vodiče již zapojených úseků a začal jsem na pravém zhlaví hlavního nádraží zde. Navíc jsem se při této činnosti ještě rozhodl ( když už se v tom hrabu ), že kolejivo podložím molitanem pro lepší odhlučnění, ukázka materiálu je zde. Všechny tyto moje peripetie, které zde popisuji mají za následek, že si píšu se spoustou modelářů, kteří mě píší zase svoje "know how" což je moc fajn. Díky, díky !!! Například zde je jedno doporučení od p.Roubíčka z Českých Budějovic ( modelář velikosti N ) co se týká nákupu vhodných vodičů přes internet: www.alchladice.cz v sekci "Cu vodiče".
 Zbývá podotknout "Kdybych tak všechny zaručené recepty věděl před tím, než je pozdě ......" :-))))

28.1.2006
Světlo světa spatřily nové amatérské stránky www.houmrovyvlaky.wz.cz , které osobou tvůrce a modeláře v jedné osobě "Houmra" ,častého přispěvatele na www.magazin.modely.biz, slibují do budoucna velmi hodnotný obsah. Hodně píle a vytrvalosti a peněz při stavbě
 tak velkého kolejiště !

23.1.2006
Doplnil jsem kapitolu "Jiné weby" o zajímavé a užitečné odkazy a momentálně, jak už jsem psal níže, vyměňuji vodiče na panelu za nové silnější a vynechávám konektory od paralelních kabelů, které jsem použil pro připojení ovládacího panelu. Čím tyto vodiče nahrazuji je zde. Snad už to teď bude konečně spolehlivé a v pořádku.
Stále čekám na zásilku s digitálním setem z www.modely.biz. Snad příště.16.1.2006
Děkuji všem, kteří mě občas napíšou ,zatím stihám odpovídat :-) Kdosi mě na začátku řekl, že modelář stále něco předělává. Já jsem momentálně dospěl do bodu, kdy jsem se rozhodl znova předělat zapojení výhybek a natahat znovu a nově vedení k přestavníkům a kolejovým úsekům  trochu jinak, dokud to ještě jde ( paralelní kabely od počítačů, bohužel nejsou to pravé ořechové co se týká spolehlivosti konektorů - taky mě to kdosi na začátku říkal a nevěřil jsem ). Takže trávím čas předěláváním. Konečná podoba bude v sekci elektro později. Doufám, že stihnu většinu drátů od napájení kolejových úseků předělat do doby než dorazí již objednané komponenty od Lenze pro digitální pojezd lokomotiv. 
( že by opravdu poslední velká investice ???? .... nedělám si iluze .... ) Ale na tuhle zásilku se fakt těším. Nového Sergeje jsem si nechal přibalit jako prémii. Obojí mě dorazí tak do dvou týdnů. Jinak jsem ještě tunelařil zde. Taktéž jsem v souvislosti s prací na tunelu arkády nevydržel a vyzkoušel zásobu "zeleného materiálu", kterého už mám plnou velkou bednu, takže první pokus o ozelenění je zase zde.

8.1.2006
Tak jsem přes týden po chviličkách lepil krepák na terénní vlny. Pustil jsem se do práce na klenbě tunelu v budoucí arkádě zde a protože mě přišly stavebnice stavědel pro obě nádraží, jedno jsem si jen tak pro radost slepil zde. Nebaví mě dlouho dělat totéž.

2.1.2006
Připravil jsem stavební plochu pro zástavbu kolem nádraží Markétkov viz zde. Nyní listuji katalogy se stavebnicemi budov na internetu a vybírám co zde postupně a jak postavím.